Privacy Policy Statement

At Thong Sia Sdn Bhd.(hereinafter referred to as “we”, “our” or “us”), we respect the confidentiality of each individual and we take steps to ensure compliance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). This privacy policy (“Policy”) sets out the general statement of policy and practices on data privacy matters which you may be concerned with.

1. Collection of Personal Data

  1. 1.1  During the course of our business, you may be requested to provide your personal data under various circumstances such as when you apply to our membership programme, when you purchase a product, when you use our services, when you submit any comments or feedback to us or when we ask you to verify your identity when collecting goods or redemption of gifts.

  2. 1.2  Generally, we collect personal data on a lawful, open and fair basis. Depending on the purpose of the collection, we may collect personal data such as your name, identity card or passport number, photo, image captured on closed-circuit television (CCTV), contact number, residential address, email address, gender, date of birth, age, marital status, interests, occupation and income range (collectively “personal data”).

  3. 1.3  Whilst we collect most of the personal data directly from you, we may also verify and/or obtain personal data about you from third party sources such as the National Registration Department, Department of Insolvency and/or your social media accounts which are made available to us or public.

2. Purpose for Collection of Personal Data

  1. 2.1  We collect, process and store your personal data that is necessary for the following purposes:

    1. (a)  to provide our products and/or services to you;

    2. (b)  to respond to your enquiries or to carry out your instructions ;

    3. (c)  to perform administrative and operational tasks such as maintaining our customers database, identification purposes, process payment and market survey;

    4. (d)  to communicate with you by email, telephone call, text message, letter or social media;

    5. (e)  to safeguard the security of the transactions;

    6. (f)  to assist other companies such as our distributors, vendors or suppliers in relation to the promotion and provision of their products and for their administrative and operational tasks including market survey;

    7. (g)  to transfer, share and disclose your personal data among our stores or other stores operated by our affiliates within Malaysia or other countries and the parties set out in Item 3 below;

    8. (h)  for security purposes;

    9. (i)  to carry out the purposes relating to and/or for the furtherance of any of the above; and/or

    10. (j)  other purposes that are appropriate or authorised by applicable law.

  2. 2.2  We will not use your personal data for purposes other than those specified above without your consent.

  3. 2.3  The failure to furnish us with any personal data which is necessary for the purposes set out above will result in us not being able to fulfil the purposes effectively or completely.

3. Personal Data Sharing, Transfer and Disclosure

  1. 3.1  All personal data collected by us will be kept confidential.

  2. 3.2  In order to satisfy the purposes set out in Item 2.1 above or a directly related purpose, we may share, transfer or disclose your personal data to the following parties and those allowed under the PDPA:

    1. (a)  any person, within and outside Malaysia, who is acting on behalf of us as agent in respect of the purpose or a directly related purpose for which the personal data was provided such as our data processors, media agencies or service providers for marketing services, mailing services, storage services, data processing services or to carry out certain functions and activities for or with us;

    2. (b)  any person to whom we are compelled or required to do so pursuant to any statute or law, provided that such person is able to provide valid authorisation to access or request such personal data;

    3. (c)  our business partners, within and outside Malaysia, such as the distributors, vendors or suppliers that provide products or services in connection with our business;

    4. (d)  our related and associated companies, within and outside Malaysia; and

    5. (e)  such other person, within and outside Malaysia, to whom we are legally required to disclose.

  3. 3.3 As we are part of Stelux Holdings International Limited with our headquarters in Hong Kong, we report to the headquarters frequently and our headquarters has access to various aspects of our operations. Your personal data may also be transferred, shared and disclosed to our headquarters via the reports and it may be accessible by our headquarters through the shared system or database.

4. Data Integrity

We will take all reasonable steps to ensure that the personal data collected is accurate. For this purpose, it is important for you to provide us with personal data which is accurate, complete and not misleading when subscribing to any of our services. Where there are any changes to your personal data, please inform us as soon as possible in accordance with Item 5.1 below.

5. Access and Correction

  1. 5.1  You may (i) check whether we hold any of your personal data/access to your personal data held by us (subject to payment of prescribed fee); (ii) request to correct or update the personal data collected by us; and/or (iii) directany inquiries, complaints or limit the processing of your personal data through the following manners:

    1. (a)  by sending an email to our Personal Data Officerat pdpa@thongsia.com.my; or

    2. (b)  by mailing us at CP27, Suite 2601-04, 26th Floor, Wisma Chuang, 34, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur; or

    3. (c)  by calling our Personal Data Officer at 603 2141 5163

  2. 5.2  We will take reasonable steps to verify your identity before granting access or permitting corrections to your personal data or attend to your enquiries, complaints or request to limit the processing of your personal data. We will endeavour to respond within twenty one (21) days from the date of our receipt of your written request. Any request for access or correction, if not refused by us, will be complied with within fourteen (14) days after the expiration of the aforesaid twenty one (21) days period.

  3. 5.3  In the event we are not able to comply with your request to access or correct the personal data, we will notify you in writing the reasons for such refusal within twenty one (21) days from the date of our receipt of your written request.

6. Withdrawal of Consent

6.1 The personal data collected by us is to enable us to carry out the functions and activities in relation to the purposes for which such personal data is collected. Failure to do provide us with such personal data or by providing us limited personal data may prevent us from performing such functions or activities. However, you may by a written request sent to our email or address set out in Item 5.1 withdraw your consent for us to process either:

  1. (a)  all or selected personal data of yours which has been collected by us; or

  2. (b)  the personal data for all purposes or selected purposes.

7. Direct Marketing

  1. 7.1 We intend to use your name, email, address and/or telephone number for the following direct marketing material:

    1. (a)  promotions relating to watches and other lifestyle accessories sold at our stores or by our affiliates; and/or

    2. (b)  marketing activities relating to watches and other lifestyle accessories sold at our stores or by our affiliates.

  2. 7.2 If you do not wish to receive or continue receiving our direct marketing materials, please notify us by writing to our email or address set out in Item 5.1 above.

  3. 7.3 Please note that whether or not you consent or withhold your consent for receiving direct marketing materials from us, unless you indicate otherwise, we will still process your personal data for the purposes set out in Item 2.1 above.

8. Security

We strive to ensure that your personal data will be protected, stored and processed in a secure against unauthorised or accidental access, processing, erasure or other use. We maintain this commitment to data security by implementing appropriate administrative and security safeguard and procedures in accordance with the applicable laws and regulations.

9. Retention of Personal Data

Your Personal Data will only be retained for as long as it is necessary to fulfill the original or directly related purpose for which it was collected, unless this is contrary to any applicable laws. All personal data which is no longer required shall be destroyed or permanently deleted.

10. Amendment to this Statement

This Policy may be revised from time to time as we deem fit. If there are any inconsistencies between the English version and the Malay version of this Policy, the English version shall prevail.


Kenyataan Dasar Privasi

Thong Sia Sdn. Bhd (selepas ini dikenali sebagai “kami”) menghormati kesulitan setiap individu dan kami mengambil langkah untuk mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”).Dasar privasi (“Dasar”) ini menerangkan kenyataan polisi dan amalan umum yang berkaitan dengan perkara-perkara data privasi yang mungkin berkenaan dengan anda.

1. Pengumpulan Data Peribadi

  1. 1.1  Sepanjang perniagaan kami, anda berkemungkinan diminta untuk menyediakan data peribadi anda untuk kami dalam keadaan-keadaan seperti semasaanda memohon program keahlian kami, semasa anda membeli produk kami, semasa anda menggunakan perkhidmatan kami, semasaanda mengemukakan maklum balas anda kepada kami atau semasa anda diminta untuk mengesahkan identiti anda pada masa anda mengumpul barang-barang atau penebusan hadiah daripada kami.

  2. 1.2  Secara amnya, kami mengumpul data peribadi secara terbuka, adil dan sah. Kami mungkin mengumpul data peribadi anda seperti nama, nombor kad pengenalan atau pasport, gambar, imej rakaman kamera litar tertutup (CCTV), nombor telefon, alamat kediaman, e-mel, jantina, tarikh lahir, umur, status perkahwinan, minat atau hobi anda, pekerjaan dan kadar pendapatan anda (digolongkan sebagai “data peribadi”) bergantung kepada tujuanmengumpul kami.

  3. 1.3  Walaupun kami mengumpul data peribadi secara langsung daripada anda, kami juga mungkin mengesahkan dan/atau mendapatkan data peribadi anda daripada pihak ketiga seperti Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Insolvensi dan/atau akaun media sosial anda yang dapat diberitahu kepada kami atau awam.

2. Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

  1. 2.1  Kami mengumpul, memproses dan meyimpan data peribadi anda bagi tujuan berikut:

    1. (a)  untuk menyediakan produk dan/atau perkhidmatan kami kepada anda;

    2. (b)  untuk bertindak balas kepada pertanyaan anda atau melaksanakan arahan anda;

    3. (c)  untuk melaksanakan tugas pentadbiran dan operasi seperti mengekalkan data pelanggan kami, tujuan pengenalan, pemprosesan bayaran dan kajian pemasaran;

    4. (d)  untuk berkomunikasi dengan anda melalui e-mel, panggilan telefon, pesanan teks, pengiriman surat atau media sosial;

    5. (e)  untuk melindungi keselamatan transaksi;

    6. (f)  untuk membantu syarikat-syarikat lain seperti pengedar kami, penjual atau pembekal kami dengan promosi dan peruntukan produk mereka dan juga untuk tujuanpentadbiran dan operasi mereka termasuk kajian pemasaran;

    7. (g)  untuk pemindahan, perkongsian dan pendedahan data peribadi anda sesamakedai-kedai kami atau kedai sekutu operasi kami di Malaysia atau negara lain dan pihak-pihak dinyatakan dalam Butiran 3 dibawah;

    8. (h)  untuk tujuan keselamatan;

    9. (i)  untuk melaksanakan tujuan berkaitan dengan dan/atau sebagai lanjutan tentang perkara-perkara di atas; dan/atau

    10. (j)  untuk tujuan-tujuan lain yang sesuai, atau dibenarkan di bawah undang-undang berkenaan.

  2. 2.2  Kami tidak akan mengunakan data peribadi anda untuk tujuan yang lain selain daripada tujuan tersebut di atas tanpa kebenaran anda.

  3. 2.3  Kegagalan untuk memberi kami data peribadi yang diperlukan untuk tujuan tersebut di atas akan menyebabkan kami tidak dapat memenuhi tujuan-tujuan tersebut dengan berkesan dan sepenuhnya.

3. Perkongsian, Pemindahan dan Pendedahan Data Peribadi

  1. 3.1  Kesemua data peribadi yang dikumpul oleh kami akan disimpankan secara sulit.

  2. 3.2  Untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan dalam Butiran 2.1 atau tujuan yang berkaitan secara langsung, kami mungkin mengongsi, memindah atau mendedah data peribadi anda kepada pihak berikut dan juga pihak lain yang dibenarkan di bawah APDP:

    1. (a)  mana-mana pihak, sama ada di dalam dan di luar Malaysia, yang bertindak sebagai agen kami untuk tujuan berkenaan atau tujuan yang berkaitan secara langsung di mana data peribadi yang telah diberikan seperti pemproses data, agen media ataupembekal perkhidmatan untuk perkhidmatan pemasaran, perkhidmatan surat-menyurat, perkhidmatan simpanan, perkhidmatan pemprosesan data atau untuk melaksanakan fungsi tertentu dan aktiviti untuk atau bersama kami;

    2. (b)  mana-mana pihak yang kami dipaksa atau dikehendaki untuk berbuat demikian menurut mana-mana statut atau undang-undang, dengan syarat bahawa pihak tersebut mampu menunjukkan kebenaran sah untuk memperolehi atau meminta data peribadi tersebut;

    3. (c)  rakan-rakan perniagaan, sama ada didalam dan diluar Malaysia, seperti pengedah, penjualdan pembekal kami yang memberi produk atau perkhidmatan berkaitan dengan perniagaan kami;

    4. d)  syarikat berkaitan kami, sama ada di dalam dan di luar Malaysia; dan

    5. (e)  pihak lain, sama ada didalam dan diluar Malaysia, yang kami dikehendaki oleh undang-undang untuk mendedahkan.

  3. 3.3  Sebagai sebahagian kepada Stelux Holdings International Limited dengan ibu pejabat kami di Hong Kong, kami membuat laporan kerap kepada ibu pejabat kami dan ibu pejabat kami mempunyai akses kepada pelbagai aspek operasi kami. Data peribadi anda berkemungkinan akan dipindah, dikongsi dan didedah kepada ibu pejabat kami melalui pelbagai laporan dan juga berkemungkinan diakses oleh ibu pejabat kami melalui system atau pangkalan data berkongsi.

4. Integriti Data

Kami akan mengambil langkah sepatutnya untuk memastikan ketepatan data peribadi yang dikumpul. Untuk tujuan demikian, adalah penting supaya anda memberikan data peribadi anda yang tepat, lengkap dan tidak mengelirukan kepada kami semasa melanggan mana-mana sahaja perkhimatan kami.Jika terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi anda, sila memaklumkan kami secepat mungkin melalui saluran yang dinyatakan di Butiran 5.1.

5. Akses dan Pembetulan

  1. 5.1  Anda boleh (i) menyemak sama ada kami mempunyaiapa-apa sahaja data peribadi anda/akses data peribadi anda yang disimpan oleh kami (tertakluk kepada pembayaran fi yang telah ditetapkan); (ii) membuat permintaan untuk membetulkan atau mengemaskinikan data peribadi anda yang dikumpul oleh kami; dan/atau (iii) menyalurkan apa-apa sahaja pertanyaan, pengaduan atau mengehadkan pemprosesan data peribadi anda dengan kaedah berikut:

    1. (a)  melalui e-mel kepada Pegawai Data Peribadi kami di pdpa@thongsia.com.my; atau

    2. (b)  menyurat kepada kami di CP27, Suite 2601-04, 26thFloor, Wisma Chuang, 34, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur (U/P: Pegawai Data Peribadi); atau

    3. (c)  menelefon Pegawai Data Peribadi kami di 603 2141 5163.

  2. 5.2  Kami akan mengambil langkah yang munasabah untuk mengesahkan pengenalan anda sebelum memberi akses atau membenarkan pembetulan ke atas data peribadi anda atau membalas pertanyaan atau pengaduan atau permintaan untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda. Kami berusaha untuk membalas dalam tempoh masa dua puluh satu (21) hari dari tarikh kami menerima permintaan anda secara bertulis. Kesemua permintaan untuk akses atau pembetulan, jika tidak ditolak oleh kami, akan dituruti dalam tempoh masa empat belas (14) hari selepas penamatan tempoh dua puluh satu (21) hari yang tersebut diatas.

  3. 5.3  Sekiranya kami tidak dapat menuruti permintaan anda untuk akses atau membetulkan data peribadi anda, kami akan memberitahu anda secara bertulis alasan penolakan tersebut dalam tempoh masa dua puluh satu (21) hari dari tarikh kami menerima permintaan anda secara bertulis.

6. Penarikbalik Persetujuan

  1. 6.1 Data peribadi yang dikumpulkan oleh kami adalah diperlukan untuk melaksanakan fungsi dan aktiviti berkaitan dengan tujuan data peribadi tersebut dikumpul. Kegagalan atau keengganan untuk memberi data peribadi atau mengehadkan pemberian data peribadi anda berkemungkinan akan menghalang kami melaksanakan fungsi dan aktiviti tersebut. Namun begitu, anda boleh secara bertulis melalui e-mel atau suratseperti yang dinyatakan di Butiran 5.1 untuk menarikbalik persetujuan anda sama ada:

    1. (a)  untuk memproses kesemua ataupun data peribadi anda yang terpilih yang telah dikumpul oleh kami; atau

    2. (b)  untuk memproses data peribadi untuk kesemua tujuan atau tujuan tertentu.

7. Pemasaran Langsung

  1. 7.1  Kami berniat untuk menggunakan nama, e-mel, alamat kediaman anda dan/atau nombor telefon untuk tujuan pemasaran langsung berikut:

    1. (a)  promosi berkaitan dengan jam tangan dan lain-lain aksesori gaya hidup yang dijual dalam kedai kami atau oleh pihak kami atau oleh syarikat berkaitan kami; dan/ataupun

    2. (b)  aktiviti pemasaran berkaitan dengan jam tangan dan lain-lain aksesori gaya hidup yang dijual dalam kedai kami atau oleh pihak kami atau oleh syarikat berkaitan kami.

  2. 7.2  Jika anda tidak ingin menerima bahan pemasaran atau bahan pemasaran langsung selanjut daripada kami, sila memberitahui kami secara bertulis kepada e- mel atau alamat kami seperti yang dinyatakan di Butiran 5.1.

  3. 7.3  Sila ambil perhatian bahawa sama ada anda membenar atau menahan kebenaran anda untuk menerima bahan pemasaran langsung daripada kami, kecuali anda menunjukkan sebaliknya, kami akan tetap memproses data peribadi anda untuk tujuan dinyatakan di Butiran 2.1.

8. Keselamatan

Kami berusaha untuk memastikan data peribadi anda dilindungi, disimpan dan diproses secara selamat untuk mencegahkan sebarang akses, pemprosesan, pemadaman atau kegunaan yang lain yang tidak disahkan atau dibenarkan. Kami mengekalkan komitmen keselamatan data ini dengan melaksanakan langkah pentadbiran dan perlindungan keselamatan dan prosedur yang sesuai dengan mengikuti undang-undang dan peraturan yang berkenaan.

9. Pengekalan Data Peribadi

Data peribadi anda hanya akan dikekalkan selama ia diperlukan untuk melaksanakan tujuan asal atau tujuan berkaitan secara langsung kepada data peribadi dikumpul, kecuali jika ini bertentangan dengan undang-undang berkenaan. Semua data peribadi yang tidak diperlukan lagi akan dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal.

10. Pindaan Terhadap Kenyataan Ini

Dasar ini berkemungkinan akan dipinda dari semasa ke semasa sepertimana yang sesuai. Jika terdapat sebarang ketidakselarasan di antara versi Inggeris dan versi Melayu Dasar ini, versi Inggeris akan digunapakai.